Seks op je zestiende?

Als er over seks wordt gesproken, wordt ‘het gemiddelde’ er altijd even bij vermeld. ‘Nederlanders hebben gemiddeld met 16,7 jaar voor de eerste keer seks.’ Deze zin kom je regelmatig tegen op internet, in artikelen en in (studie)boeken. Maar, een gemiddelde van 16,7 jaar zou betekenen dat alle Nederlanders rond die leeftijd seks hebben; sommigen iets jonger, sommigen iets ouder. Wat moet je hiervan denken als je op je negentiende nog geen seks hebt gehad? Misschien voel je je dan een buitenstaander…

De meeste jongeren hebben al seks, zo lijkt het. Maar dat is niet waar!


Het bovenstaande gemiddelde is afkomstig uit een groot onderzoek: ‘Seks onder je 25-ste’, uitgevoerd door RutgersNissoGroep (nu RutgersWPF). De leeftijd van 16.7 jaar is niet de gemiddelde leeftijd voor de eerste keer seks, nee, het is de gemiddelde leeftijd voor de eerste keer seks van de jongeren die (in deze onderzoeksgroep) al seks hadden gehad. En dat is maar 56% van de hele onderzoeksgroep. Dus van alle jongeren tussen de 12 en 25 jaar die aan het onderzoek meededen, had bijna de helft nog geen ervaring met seks. Dat hadden ze jou ook wel even mogen vertellen.

Jongens en meisjes die op jonge leeftijd seks hebben, hebben een hogere kans hebben op soa, ongewenste zwangerschap en seksueel geweld.

In het onderzoek staat ook het volgende: ‘Van de 12- tot 18-jarigen is de gemiddelde leeftijd voor de eerste keer seks 15,1 jaar.’ Dat is wel erg jong! En hoe kan dat eigenlijk, als seks onder je 16e nog wettelijk strafbaar is? Is het echt zo dat al die jongeren rond hun vijftiende al seks hebben? Nee, ongeveer eenderde van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar had seks gehad. Twee op de drie jongeren dus nog niet. 

Sterker nog, van de 21- tot 24-jarigen had bijna 15 procent geen seks gehad. Geloof dus niet dat iedereen rond hun vijftiende begint met seks. Dat is maar goed ook, want het is gezonder om op latere leeftijd voor het eerst seks te hebben.

Hoe ouder je bent, hoe meer vaardigheden je hebt om met elkaar over je relatie, je wensen en je grenzen te praten. En dat is belangrijk, omdat je juist in je seksualiteit zo kwetsbaar bent.
 
© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden