Acceptatie

Het leren omgaan met seksualiteit bestaat uit twee dingen:

  1. Accepteer je seksuele gevoelens en verlangens
  2. Kies zelf bewust hoe je ermee om wilt gaan

Je hoeft jezelf niet af te keuren, te schamen of schuldig te voelen. Als je je eigen seksualiteit en je vragen, twijfels of problemen durft te benoemen, kun je ermee leren omgaan.

 

Omgaan met seksualiteit

Het goed omgaan met seksuele verlangens, begint dus bij het accepteren ervan. Maar alleen het accepteren ervan is natuurlijk niet genoeg. Je blijft met de gevoelens zitten en wilt juist graag een manier vinden hoe je ermee om kunt gaan.

Je seksuele verlangens lijken misschien spontaan op te komen, maar dat is niet zo. Bijna altijd gaat daar iets aan vooraf, dat is de stimulans. Die stimulans kan van alles zijn: een bepaalde foto of filmscène, een aanraking of bijvoorbeeld een gevoel. Dit kunnen prettige gevoelens zijn van geborgenheid, liefde of verlangen. Ook rotgevoelens van eenzaamheid of onzekerheid kunnen maken dat je seksuele verlangens ontstaan.

Als er eenmaal een aanleiding is, kunnen hormonen ervoor zorgen dat ons lichaam seksueel opgewonden wordt. Ons lichaam kan zelfs lichamelijk opgewonden zijn, zonder dat we ons er zelf bewust van zijn. We hebben dus weinig invloed op de lichamelijke reactie op een bepaalde stimulans. Maar, we kunnen zelf kiezen hoe we met die stimulans omgaat. Zo kunnen we zelf onze seksuele gevoelens en seksueel gedrag beïnvloeden. Hoe dat kan? We kunnen er aan toegeven, de stimulans vermijden, relativeren of veranderen.

Corrie ten Boom zei eens: 'Je kunt niet voorkomen dat er vogels over je hoofd vliegen. Wel kun je voorkomen, dat ze er een nestje bouwen'. 

© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden