Acceptatie

Het leren omgaan met seksualiteit bestaat uit twee dingen:

  1. Accepteer je seksuele gevoelens en verlangens
  2. Kies zelf bewust hoe je ermee om wilt gaan

Je hoeft jezelf niet af te keuren, te schamen of schuldig te voelen. Als je je eigen seksualiteit en je vragen, twijfels of problemen durft te benoemen, kun je ermee leren omgaan.

 

Vermijden

Als je de stimulans voor het ontstaan van seksuele verlangens herkent, kan je de stimulans vermijden of uit de weg gaan.

Je raakt van een romantische film opgewonden of krijgt seksuele fantasieën van erotische beelden? Kijk niet naar die films.
Kom je op internet altijd in de verleiding bepaalde websites te bezoeken? Plaats een internetfilter. Dan kun je die pagina’s niet meer bekijken. Zo kom je ook minder in de verleiding het toch op te zoeken.
Merk je dat je met je vriend of vriendin lichamelijk verder gaat als dat je zou willen, praat erover. Je kunt ervoor kiezen niet bij elkaar te slapen of samen op vakantie te gaan.

Als je weet van welke aanleidingen je opgewonden wordt, kun je deze stimulans proberen te vermijden. Maar, je kunt niet alles uit de weg gaan. Zonder dat je het bewust opzoekt, kun je beelden tegenkomen waar je hart sneller van gaat kloppen. De vraag is of dat erg is. Je kunt die stimulans namelijk ook relativeren of veranderen.

© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden