Acceptatie

Het leren omgaan met seksualiteit bestaat uit twee dingen:

  1. Accepteer je seksuele gevoelens en verlangens
  2. Kies zelf bewust hoe je ermee om wilt gaan

Je hoeft jezelf niet af te keuren, te schamen of schuldig te voelen. Als je je eigen seksualiteit en je vragen, twijfels of problemen durft te benoemen, kun je ermee leren omgaan.

 

Relativeren

'Een gedachte is maar een gedachte en geen feit!'

Een goede constatering van Sigmund Freud. Want relativeren, lucht op. Letterlijk betekent relativeren: op het betrekkelijke van iets wijzen. Met andere woorden: Je hoeft het niet zo serieus te nemen. Je voelt wat? Ja, inderdaad, maar is dat erg? Als je het erg vindt, geef je er consequenties aan zoals gevoelens van schuld, onrust of teleurstelling. Vind je het niet erg? Dan kun je de gevoelens en gedachten daarna gewoon weer loslaten. 

Het ontwijken van vrouwen op straat wordt bijvoorbeeld moeilijk. In plaats van te proberen niets te denken of voelen bij het zien van een mooie vrouw, kun je ook gewoon die aantrekkingskracht opmerken en accepteren. Omdat het voelen van aantrekkingskracht wat anders is dan hoe je je gedraagt, hoef je het ook niet te veroordelen. Je kunt opmerken dat die mooie vrouw wat met je doet en dat daarna gewoon relativeren. Oftewel: er niet meer aandacht aan schenken dan nodig is.

Stel je voor: Iemand ziet een mooie vrouw. Plots schiet de gedachte hem door het hoofd, hoe het zou zijn om met haar naar bed te gaan. Hij kan schrikken en zich erg schuldig gaan voelen. Steeds weer opnieuw denkt hij aan die gedachte die per ongeluk door zijn hoofd ging. Wat hij ook kan doen, is het gewoon naast zich neer leggen. Hij doet er toch niets mee? Gedachten kun je niet sturen. Juist doordat hij zich niet schuldig voelt over gekke gedachten die soms door zijn (en ons) hoofd schieten, kan hij het ook snel weer loslaten. Wat vind jij handiger, je schuldig voelen, of het relativeren?

© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden