Maak een bewuste keuze

Toegeven

Het toegeven aan seksuele verlangens, lijkt misschien de makkelijkste (en leukste!) manier van omgaan met een stimulans. Het lijkt erop dat dat ook is wat de meeste jongeren doen, door het verkeerde beeld dat de media je geeft. Het is helemaal niet handig en haalbaar om altijd maar aan seksuele verlangens toe te geven.

Gewoon seks hebben wanneer je maar wilt, met wie je maar wilt, heeft nadelige gevolgen. In het programma '40 dagen zonder seks' is dat duidelijk te zien. Veel van de jongeren die hieraan mee hebben gedaan, gebruikten seks als manier om andere gevoelens te negeren of te onderdrukken. Dit is niet alleen lastig voor jezelf, maar ook voor je (toekomstige) partner. In een gelijkwaardige, liefdevolle relatie, ontdek je dat seks niet het belangrijkst is. Je zult bijvoorbeeld rekening moeten houden met de wensen en grenzen van je partner. Ook al keur je zelfbevrediging niet af of kies je voor een seksuele relatie, je zult wel moeten leren je seksuele verlangens te beheersen en rekening met elkaar te houden. Je kunt niet altijd aan je eigen seksuele verlangens toegeven. Hopelijk wil je dat ook niet.

Vermijden

Als je de stimulans voor het ontstaan van seksuele verlangens herkent, kan je de stimulans vermijden of uit de weg gaan.

Je raakt van een romantische film opgewonden of krijgt seksuele fantasieën van erotische beelden? Kijk niet naar die films.
Kom je op internet altijd in de verleiding bepaalde websites te bezoeken? Plaats een internetfilter. Dan kun je die pagina’s niet meer bekijken. Zo kom je ook minder in de verleiding het toch op te zoeken.
Merk je dat je met je vriend of vriendin lichamelijk verder gaat als dat je zou willen, praat erover. Je kunt ervoor kiezen niet bij elkaar te slapen of samen op vakantie te gaan.

Als je weet van welke aanleidingen je opgewonden wordt, kun je deze stimulans proberen te vermijden. Maar, je kunt niet alles uit de weg gaan. Zonder dat je het bewust opzoekt, kun je beelden tegenkomen waar je hart sneller van gaat kloppen. De vraag is of dat erg is. Je kunt die stimulans namelijk ook relativeren of veranderen.

Relativeren

'Een gedachte is maar een gedachte en geen feit!', zegt Sigmund Freud. Relativeren lucht op. Letterlijk betekent het: op het betrekkelijke van iets wijzen. Met andere woorden: Je hoeft het niet zo serieus te nemen. Je voelt wat? Ja, inderdaad, maar is dat erg? Als je het erg vindt, geef je er consequenties aan zoals gevoelens van schuld, onrust of teleurstelling. Vind je het niet erg? Dan kun je de gevoelens en gedachten daarna gewoon weer loslaten. 

Het ontwijken van vrouwen op straat wordt bijvoorbeeld moeilijk. In plaats van te proberen niets te denken of voelen bij het zien van een mooie vrouw, kun je ook gewoon die aantrekkingskracht opmerken en accepteren. Omdat het voelen van aantrekkingskracht wat anders is dan hoe je je gedraagt, hoef je het ook niet te veroordelen. Je kunt opmerken dat die mooie vrouw wat met je doet en dat daarna gewoon relativeren. Oftewel: er niet meer aandacht aan schenken dan nodig is. 

Veranderen

Dat voor seksuele verlangens vaak een aanleiding is, is handig voor het herkennen van lastige situaties. Als je de stimulans herkent, kun je de situatie veranderen.

Je kijkt bijvoorbeeld naar porno of bevredigt jezelf, als je je rot voelt. Herken het rotgevoel en probeer op een andere manier met je rotgevoel om te gaan. Door te gaan sporten of met vrienden af te spreken, kunnen je rotgevoelens verdwijnen of afzakken. Door de situatie te veranderen, kun je ook de manier hoe je met de stimulans omgaat veranderen.

© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden