Praten over seksualiteit

Je hebt deze site misschien alleen gelezen, maar wilt er nu ook graag met je vriend of vriendin over praten. Hoe doe je dat? Hieronder volgen wat vragen en tips die jullie kunnen helpen het gesprek hierover aan te gaan.

Laat de ander aan het woord, luister naar elkaar. Relativeer en lach! 

Goede intenties, maar allebei kwetsbaar

Praten over seksualiteit is moeilijk, maar kan ook leuk zijn. Realiseer je dat de gevoelens van de ander er mogen zijn, ook als het soms moeilijk is om te horen. In seksualiteit is het zo dat wat jij voelt, sowieso ook te maken heeft met de ander. Vind je de ander te snel gaan? Dat kun je zo ervaren en dat mag! Maar, je partner voelt zich misschien beledigd omdat hij of zij in het knuffelen of vrijen rekening met je probeert te houden. Het helpt om voordat je dit bespreekbaar maakt, ook te noemen dat jullie intenties goed zijn. De ander schiet niet tekort. Het enige wat er gebeurt (en vaak misgaat) is dat je gewoon niet weet wat je zelf of de ander prettig vindt en dat jullie in je seksualiteit erg kwetsbaar zijn. Wees je hiervan bewust, ook in dit gesprek.

Ga nooit te snel

Je kunt ontdekken dat de manier hoe jullie met seksualiteit omgaan voor een van jullie niet prettig is. Misschien is het jullie overkomen, omdat je in 'de hitte van het moment' toch verder bent gegaan dan dat jullie van plan waren. Bespreek dit! Kijk of je samen tot een oplossing kunt komen. Jullie moeten met seksualiteit omgaan, op een manier die voor jullie beiden goed is. Pas dan komt het ook jullie relatie ten goede.

Als een van de twee mee gaat in het tempo van de ander, is de verhouding ongelijkwaardig. Realiseer je dat in het omgaan met seksualiteit degene die verder wil gaan altijd het tempo van degene die minder wilt, zal moeten aannemen: 'dwingen' dat iemand over de eigen grenzen heen gaat om de ander een plezier te doen, is niet goed!

Geef en gun elkaar de tijd om in je seksuele relatie op zo'n manier te groeien, dat het voor jullie allebei iets prettigs is!

Probeer het met mensen die je vertrouwt te bespreken

Vind je het lastig hier met elkaar over te praten? Kijk eens in je omgeving rond of er niet een echtpaar is met wie jullie samen dit kunnen bespreken. Je jeugdleider en zijn of haar partner? Misschien een echtpaar uit de kerk die samen een huwelijkscursus geven? Of vrienden die jullie vertrouwen? Omdat jullie als man en vrouw verschillend zijn, is het belangrijk dat je ook praat met een man en vrouw zodat jullie allebei je veilig en begrepen voelen.

De vragen kun je met elkaar bespreken in elke fase van je relatie.

 • Voel je je allebei veilig en geliefd?
 • Geniet je van jullie intimiteit?
 • Zijn jullie vertrouwd met elkaar?
 • Zijn jullie gegroeid in je relatie? Op emotioneel vlak? Lichamelijk?
 • Is de manier hoe jullie met intimiteit omgaan voor allebei prettig?
 • Voelen jullie je allebei veilig en geborgen bij de ander?
 • Is de manier hoe jullie met seksualiteit omgaan voor allebei prettig?
 • Durf je aan te geven wat je wel en wat je niet prettig vindt?

Als het voor jullie relevant is, denk dan ook na over de volgende dingen:

 • Ben je tevreden over de plaats en momenten waar jullie knuffelen of vrijen?
 • Weten jullie genoeg over seksualiteit? (De verschillen tussen man en vrouw, hoe je reageert op lichamelijke prikkels, hoe je gevoel van ontspanning samenhangt met de lichamelijke reacties.)
 • Er zijn verschillende anticonceptiemethoden. Zoek hier informatie over of praat hier bijvoorbeeld eens met de huisarts over. Denk hier over na en maak keuzes, al voordat je een seksuele relatie begint.
 • Gebruiken jullie voorbehoedsmiddelen wanneer het nodig is, past die methode bij je en is die veilig genoeg? Gebruiken jullie het condoom goed en consequent? Vergeet je niet regelmatig de pil? Weet je dat je van 'voor het zingen de kerk uit' gewoon zwanger kunt worden?
 • Natural Family Planning (NFP) methode is een manier om met vruchtbaarheid om te gaan. 
Seksualiteit raakt je. Positief of negatief.

Bescherm jezelf voor negatieve ervaringen, door er bewust mee om te gaan. Door te kiezen wat je wel en niet wilt, en die grenzen te durven beschermen. Seksualiteit komt pas tot haar recht, in een relatie waarin je je veilig en geliefd voelt. Binnen een veilig kader, zoals een huwelijk, is ook seksualiteit pas veilig. 

© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden