Samenwonen of trouwen

 

Tegenwoordig is het heel normaal om te gaan samenwonen. Misschien ga je nog trouwen nadat je al hebt samengewoond, voor anderen is het samenwonen de nieuwe vorm en hoeven ze niet meer te trouwen. Toch blijven van de getrouwde mensen nog altijd meer mensen bij elkaar dan van de mensen die gaan samenwonen. Is dat toeval? Of zijn er verschillen tussen samenwonen en trouwen die maken dat de slagingskans voor getrouwde mensen groter is? 

Er zijn drie aspecten die wel een rol spelen bij het trouwen, die niet automatisch bij mensen die gaan samenwonen een rol hebben gespeeld. Wil je toch gaan samenwonen, dan is het goed om over deze aspecten na te denken. Daarmee verhoog je de kans dat jullie ook als samenwonenden gelukkig bij elkaar blijven. Het gaat om de volgende drie aspecten: de bewuste keuze voor die ene partner, het regelen van (juridische) bescherming en het kiezen voor het nemen van verantwoordelijkheid voor de relatie en elkaar. 

Het geregel van een trouwdag kost veel tijd, geld en energie. Dat maakt dat je extra goed nadenkt over of je echt met die ander wilt trouwen. Je kiest er actief voor dat je partner degene is met wie je de rest van je leven oud wilt worden. Als je gaat samenwonen, kan het zijn dat je niet heel serieus over de toekomst hebt nagedacht. Misschien vind je de reistijd te lang, is de huur van twee kamers te hoog of ben je gewoon nog erg verliefd en wil je elkaar zoveel mogelijk zien. Of je niet alleen nu gelukkig bent maar ook voor de aankomende veertig jaar voor elkaar kiest: daar hebben niet alle samenwonenden over nagedacht. Maar precies die bewuste keuze voor die ene partner is het eerste aspect dat bijdraagt aan het succes van een relatie.

Het tweede is dat de (juridische) vorm van het huwelijk twee partners bescherming biedt. Overkomt een van jullie iets, dan is er (ook financieel) afgesproken hoe je partner, eventueel met kinderen, in de toekomst verder kan. Als je gaat samenwonen, dan kan dat ook zonder het juridisch goed te regelen. Om onnodig verdriet en problemen te voorkomen zou je ook als je gaat samenwonen dit juridisch goed moeten regelen. Tegenwoordig is dit goed mogelijk middels partnerregistratie of een samenwoonovereenkomst. 

Het derde en laatste punt is dat het sluiten van een huwelijk voor beide partners goed de verantwoordelijkheid voor elkaar en de relatie duidelijk maakt. Vanaf het moment van trouwen staat niet langer je eigen geluk centraal, maar kies je er allebei voor om gezamenlijk verder te gaan. Dat je oog hebt voor het geluk van de ander, draagt al bij aan het welzijn van die ander. En dat draagt weer bij aan het succes van de langdurige relatie. Ga je samenwonen, ook dan zou het voor jullie beiden duidelijk moeten zijn dat jullie bereid zijn de verantwoordelijkheid voor elkaar te nemen.    

Kiezen jullie ervoor te gaan samenwonen, dan is het goed over deze aspecten na te denken. Jullie kunnen en moeten de zaken zo regelen dat het bijdraagt aan de kwaliteit van je relatie. Immers, de belangrijkste beslissing van je leven maak je niet op een zaterdagmiddag met behulp van een boedelbak.

© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden