Verbonden zijn

Je weet vast dat mensen zeggen dat je je hecht aan de persoon met wie je seks hebt. Daarom zijn er ook veel mensen die wachten met seks, tot ze iemand hebben van wie ze echt heel veel houden. Maar wist je dat het zelfs lichamelijk zo is dat je hecht aan de ander als je met hem of haar naar bed gaat?

'Your body makes a commitment, whether you do or not'

Het hormoon Oxytocine is het hormoon dat gevoelens van hechting, veiligheid en geborgenheid veroorzaakt. Dit wordt ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd. Als een moeder haar kind knuffelt komt er oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt bijvoorbeeld dat borstvoeding goed op gang komt. En je raadt het misschien al... Dit is het hormoon dat ook vrij komt bij geslachtsgemeenschap en het orgasme, ook na de eerste keer geslachtsgemeenschap. Gevoelens van vertrouwen en geborgenheid worden deels veroorzaakt door dit hormoon. Om die reden voel je je verbonden met degene met wie je hebt gevreeën. Door de intimiteit die je met elkaar deelt, is het verlangen naar contact met de ander groot.

In de tijd waarin we nu leven, lijken liefde en seks soms niks meer met elkaar te maken te hebben. Het lijkt alsof het allemaal maar vanzelf gaat. Je zou je bijna 'wereldvreemd' gaan voelen als je niet met iedereen het bed wilt delen. Maar wist je dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is? Uit veel onderzoeken blijkt dat het merendeel van de nederlanders een vaste relatie heeft en met een vaste partner seks heeft. Ook heeft ongeveer 10 procent van de mannen en 20 procent van de vrouwen problemen op het gebied van seksualiteit. Blijkbaar is voor veel mensen seksualiteit dus een heel intiem en kwetsbaar onderdeel van hun leven! Dit in tegenstelling met wat de media je vaak voorspiegelt.

Bovenstaande quote komt uit de film Vanilla Sky, nadat de twee hoofdrolspelers met elkaar naar bed zijn geweest.
Cijfers uit 'Trends (pdf) in seksualiteit in Nederland Wat weten we anno 2008?'
© 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden
Geprint van © 2010 - 2020 Vrijeliefde.nl - Alle rechten voorbehouden