Hormonen
Kanaries die meer testosteron toegediend kregen, gingen harder zingen om het vrouwtje te versieren!
Veel dingen spelen een rol in wie je bent en wat je doet, maar ook hormonen spelen hierbij een rol. Zo is de hoeveelheid testosteron van invloed op mannelijk gedrag, bijvoorbeeld op je vatbaarheid voor visuele prikkels. |
Testosteron en oestrogeen
Hormonen hebben een grote invloed op onze lichamelijke groei en ontwikkeling. De veranderingen in de puberteit worden veroorzaakt door geslachtshormonen. Ook je seksuele verlangens worden deels veroorzaakt door deze geslachtshormonen. Wat zijn seksuele verlangens? Verlangens naar het prettige gevoel van opwinding, je gevoelens die ontstaan als je verliefd bent, of bijvoorbeeld het verlangen naar zelfbevrediging. Het merendeel van de jongens en meisjes heeft op de leeftijd van elf tot dertien jaar wel eens seksuele fantasieën (gehad). Als jij dat ook hebt (gehad) is dat dus helemaal niet gek!
Maar waar komen die seksuele verlangens vandaan?
Bij mannen en vrouwen zijn verschillende hormonen in verschillende hoeveelheden in het lichaam aanwezig. Testosteron in de testikels van de man, progesteron en oestrogenen in de eierstokken van de vrouw. Aan de basis van deze hormonen ligt het hormoon dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van seksuele verlangens: DHEA (dehydro-epiandrosteron). Dit hormoon is als het ware de moeder van alle andere hormonen. Ook ligt DHEA aan de basis van de feromonen, de geurstoffen die weer verantwoordelijk zijn voor seksuele aantrekkingskracht. Dat tijdens de puberteit seksuele verlangens ontstaan en seksuele interesse toeneemt is heel logisch, want in die periode neemt ook de concentratie van DHEA-hormonen toe.
Testosteron en DHEA
DHEA stimuleert de seksuele verlangens bij vrouwen meer dan bij mannen. Bij mannen stimuleert testosteron het seksuele verlangen sterk. Testosteron vervult dus bij mannen deels de rol die DHEA bij vrouwen vervult.
Testosteron is een hormoon dat een grote rol speelt bij de opwinding van de man. Het heeft een stimulerend effect op seksuele gedachten, seksueel gedrag en vitaliteit. In vergelijking met de vrouw, is de man door het hormoon testosteron over het algemeen meer visueel ingesteld. Hij kan daardoor gemakkelijk opgewonden raken. Als man is het moeilijk om niet te kijken, naar een vrouw met korte, sexy kleding. Dit komt niet omdat je een ‘seksbeluste’ jongen bent, maar omdat je daar als man gewoon meer oog voor hebt. De verschillende hormonen die van invloed zijn op je seksuele ontwikkeling, verklaren dus ook deels de verschillen in behoeften aan zelfbevrediging en seks.
Verschillen tussen mannen en vrouwen zijn voor een deel te verklaren door de aanwezigheid van de verschillende hormonen.Oestrogeen
Bij vrouwen spelen de hormonen oestrogeen en progesteron een grote rol. Gevoelens van seksuele verlangens en opwinding en bijvoorbeeld de zin om te vrijen veranderen tijdens de menstruatiecyclus. Dit komt omdat ook de concentraties van deze hormonen, verschillen gedurende de cyclus. In de eerste helft van de cyclus, dus de eerste twee weken nadat een meisje of vrouw ongesteld was, is er veel oestrogeen in het lichaam. Oestrogeen zorgt ervoor dat er bij de vrouw een eisprong kan plaatsvinden. Het draagt bij aan de verleidelijke uitstraling van de vrouw. Ook maakt het het lichaam klaar voor geslachtsgemeenschap. Oestrogeen is eigenlijk de 'veroorzaker' van 'zin in seks' bij de vrouw. Wist je dat oestrogeen zelfs beschermt tegen depressie en stress?
Na de eisprong, dus in het tweede deel van de cyclus (de twee weken voordat de vrouw weer ongesteld wordt), is er meer progesteron. De hoeveelheid oestrogeen neemt af. Als de hoeveelheid progesteron toeneemt, nemen de seksuele verlangens af. Logisch eigenlijk: Als er na de eisprong een bevruchting heeft plaatsgevonden moet de beginnende zwangerschap zoveel mogelijk kans krijgen. Als na de eisprong het eitje is bevrucht, moet het eitje in de baarmoederwand innestelen. Het embryo (de bevruchte eicel) dat dan is ontstaan moet dan dus als het ware met rust gelaten worden. Daarom neemt de zin in seks af.
Deze wisseling in hormonen beïnvloedt dus je seksuele verlangens en zin in seks. Rondom je eisprong is de kans op een zwangerschap het grootst, maar ook je zin om te vrijen. De kans is groot dat als je seksueel verder wil gaan dan je eigenlijk van plan was, dat precies in je vruchtbare periode is. Dan heb je immers het meeste zin! Maar pas op: dan is dus ook de kans op een zwangerschap het grootst.
< Vorige |
---|